@@11@@
  Гомеопатия
Одесские крупинки или globuli по-одесски.

P_TEXT1

~~~ 02.IV.24 - МЕЖРЕГИОНАЛЬНОЕ ЕЖЕМЕСЯЧНОЕ ЗАСЕДАНИЕ НМГООО (ОДЕССА, УКРАИНА) ~~~ 10-16.IV.24 - ВСЕМИРНЫЙ ДЕНЬ ГОМЕОПАТИИ И WHAW - ВСЕМИРНАЯ НЕДЕЛЯ ОСОЗНАНИЯ ГОМЕОПАТИИ (В 45 СТРАНАХ) ~~~ 19-21.IV.24 - ЕЖЕГОДНАЯ JAHC - 2024 (РЕСТОН, США) ~~~ 25-28.IV.24 - ВЕСЕННИЕ РАБОЧИЕ ВСТРЕЧИ ЕСН (БЕРГАМО, ИТАЛИЯ) ~~~ 09-11.V.24 - 172-Й КОНГРЕСС ГОМЕОПАТОВ С МЕЖДУНАРОДНЫМ УЧАСТИЕМ (ЛИНДАУ, ГЕРМАНИЯ) ~~~ 24-25.V.24 - 63-Й КОНГРЕСС ГОМЕОПАТОВ FNSMHF С МЕЖДУНАРОДНЫМ УЧАСТИЕМ (ЛИЛЛЬ, ФРАНЦИЯ) ~~~ 07-08.VI.24 - XI МЕЖДУНАРОДНЫЙ КОНГРЕСС CEDH (БРЮССЕЛЬ, БЕЛЬГИЯ) ~~~ 05-06.VIII.24 - МЕЖДУНАРОДНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ ICHH (АМСТЕРДАМ, НИДЕРЛАНДЫ) ~~~ 20-22.IX.24 - СОВМЕСТНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ ГОМЕОПАТОВ, С МЕЖДУНАРОДНЫМ УЧАСТИЕМ (ТЕМПЕ, США) ~~~ 30.IX-04.Х.24 - КОНГРЕСС MMPP-2024 (БАД-ШТАФФЕЛЬШТАЙН, ГЕРМАНИЯ) ~~~ 02-05.Х.24 - 77-Й КОНГРЕСС LMHI (СЕВИЛЬЯ, ИСПАНИЯ) ~~~ 21-23.XI.24 - ICE-2024 (КЕТЕН, ГЕРМАНИЯ) ~~~ 21-24.XI.24 - 100-Й КОНГРЕСС ФАКУЛЬТЕТА ГОМЕОПАТИИ СОЕДИНЕННОГО КОРОЛЕВСТВА (ЭДИНБУРГ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯАНИЯ) ~~~

Поиск:
Гомеопатия - это... Карта сайта Написать письмо врачам Написать письмо в аптеку Правила записи на консультации врачей
Публикации по гомеопатии Периодические профессиональные издания
Международные новости Семинары, конференции, форумы Одесские Гомеопатические Конгрессы
И снова о фаршированной рыбе Объявления для гомеопатов События, даты, поздравления и комментарии Книги и журналы для гомеопатов Новые издания по гомеопатии
Одесское гомеопатическое общество Анкеты консультантов и лекторов Общества
Одесская гомеопатическая аптека История аптеки Номенклатура динамизированных средств Монокомпонентные средства Многокомпонентные динамизированные средства Изготовление гомеопатических лекарств
История гомеопатии в регионе Materia medica Гомеопатия для чайников Вопрос - ответ Дружественные сайты
ВИКЛАДАННЯ СПЕЦКУРСУ «ГОМЕОПАТІЯ В ФАРМАЦІЇ» НА КАФЕДРІ АПТЕЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЛІКІВ

O.I. ТИХОНОВ, Т.Г. ЯРНИХ, СЮ. ОСИПЕНКО, СО. ТИХОНОВА, Т.М. БУДШКОВА, В.О. СОБОЛЄВА
Україна, м.Харків

Teaching of «Homeopathy in Pharmacy» at Drug Technology Department O.I. Tikhonov,T.G. Yarnikh.S.Yu. Osipenko,S.O. Tikhonova, T.M. Budnikova, V.O. Soboleva, Ukraine

The homeopathic method of treatment as well as technology of the homeopathic medicinal substances have become widespread. As a result, this specialization «Homeopathy in Pharmacy» has been included in the curriculum of Ukrainian Academy of Pharmacy and studied by the students with great interest.

В організації первинної ланки охорони здоров'я важливе місце надається поступовому розширенню принципів загал ьнолікарської практики. У лікувальній практиці лікаря, крім сучасних медикаментозних засобів, повинні бути різноманітні прийоми традиційної медицини і натуротерапії. Одним з таких напрямків є гомеопатія, яка дає позитивні результати при лікуванні організму, та відрізняється м'якістю лікувальної дії і відсутністю протипоказань.
Сучасні медичні технології значно збагатили офіційну медицину вірогідними засобами діагностики, що, в свою чергу, не могло не торкнутись гомеопатії, яка пройшла за 200 років свого розвитку тернистий шлях, і визначається сьогодні як вид комплементарної медицини.
Ставлення офіційної охорони здоров'я до гомеопатії неоднозначне: з одного боку — це визнання ефективності гомеопатичного лікування, з другого — відсутність науково розробленої гіпотези про механізми дії препаратів.
Тривалий час алопатична і гомеопатична системи розвивались різними шляхами. Кожна з них має безумовні досягнення і недоліки. На нашу думку, обидві системи повинні співіснувати, взаємно збагачуючи одна одну.
Історично склалось так, що у 50-60-ті роки гомеопатію в СРСР практично було заборонено, але зараз інтерес до неї лікарів і фармацевтів все більш зростає.
У зв'язку з цим, у квітні 1994 року Українська фармацевтична академія, разом із Українсько-Німецьким підприємством «Чезай», розробили програму навчання гомеопатії на трьохмісячних курсах на базі вищої фармацевтичної освіти. Цикл занять охоплював психологічні і фармакотехнологічні аспекти гомеопатії. Це були перші кроки на шляху освоєння майже нового для нас методу лікування.
З 1995/1996 навчального року академія перейшла на підготовку спеціалістів за новими навчальними планами, які передбачають проведення спеціалізацій, у тому числі й по технології гомеопатичних засобів.
Сьогодні спеціалізацію «Гомеопатія у фармації» складають спецкурси: технологія гомеопатичних засобів, фармакодинаміка гомеопатичних препаратів, аналіз малих концентрацій, фармакогнозія гомеопатичних препаратів, організація роботи гомеопатичних аптек, гомеопатичні засоби у системі маркетингу (всього 206 годин).
Між кафедрами, що задіяні у викладанні спецкурсів, узгоджені всі основні питання приготування, аналізу та призначення різних гомеопатичних лікарських форм. До занять було повністю підготовлене методичне забезпечення: робочі програми, лекції, методичні вказівки для студентів. Навчальні лабораторії обладнані необхідними гомеопатичними лікарськими засобами та сировиною. Лабораторні заняття згідно програми чергуються з семінарами, що сприяє кращому засвоєнню матеріалу студентами. У плані передбачені також контрольна робота та практичні заліки з усіх дисциплін спеціалізації. Закінчується навчання теоретичним іспитом, який містить питання з історії розвитку гомеопатичного методу лікування за 200 років існування, технології та аналізу гомеопатичних препаратів.
Програмою спеціалізації передбачена двотижнева виробнича практика в гомеопатичних аптеках, для якої також розроблені програма та методичні вказівки для студентів. Студенти знайомляться з роботою усіх відділів аптеки під керівництвом досвідчених фахівців.
Навчально-методичне керівництво виробничою практикою студентів здійснює кафедра аптечної технології ліків, яка, у свою, чергу, створює умови та можливості для виконання студентами дипломних праць на матеріалі гомеопатичної аптеки, для чого виділені години на їх підготовку та оформлення.
У 1995/1996 році на кафедрі аптечної технології ліків були виконані та захищені по гомеопатії 22 дипломних роботи. У 1996/1997 — 11. Тематика дипломних робіт охоплює дослідження як МОНО-, так і багатокомпонентних препаратів.
Високих оцінок заслуговують таки роботи, як «Виготовлення, аналіз та застосування лікарських форм, що містять наперстянку», «Виготовлення та аналіз лікарських форм на основі хвоща польового», «Порівняльне вивчення лікарських форм з різних органів барбарису», «Приготування, аналіз та застосування в гомеопатії лікарських форм із каштана кінського».
Досвід проведення кафедрою даної спеціалізації протягом трьох років показав, що інтерес до гомеопатичного методу лікування у студентів досить значний, про що свідчать результати складання іспитів та захисту виконаних дипломних робіт.
Таким чином, ознайомлення з гомеопатичним методом лікування великої кількості фахівців фармації безумовно сприятиме науково-обгрунтованим підходам до розвитку як гомеопатичних ліків, так і гомеопатичного світогляду взагалі.

ЛИТЕРАТУРА:
1. Берике В. Материя Медика гомеопатических препаратов. — Смоленск: ГМ, 1997. — 678 с.
2. Ганеманн С. Чистая материя медика. — М.: ТОО ОЛЛО, 1994. — в 2 т.
3. Крылов А.А., Песонина СП., Крылова Г.С. Гомеопатия для врачей общей практики. — СПб.: Питер, 1997. — 416 с.
4. Попова Т.Д., Зеликман Т.Я. Гомеопатическая терапия. К.: Здоровья, 1990. — 240 с.
5. Швабе В. Гомеопатические лекарственные средства. — М., 1967. — 373 с.
 

P_TEXT2



© 2003-2024



Рейтинг Mail.ru
Каталог@Mail.ru - каталог ресурсов интернет


Яндекс цитирования
Украина онлайн
УКРМЕД - Каталог Медичних Сайтiв в Українi Meddesk.ru - медицинская доска объявлений. Обмен ссылками.